Tips när sommarhuset stängs för säsongen

Flera stänger nu igen sitt sommarparadis i Stålboga inför vintern. För att problemfritt kunna öppna upp igen på våren följer här några tips.

Töm vattensystemet

Oavsett om huset kommer att vara kallställt eller ej kan det vara en god idé att tömma systemet på vatten. Drabbas huset av ett strömavbrott kan det vara skönt att slippa oroa sig för att rören ska frysa sönder.

För att undvika att vattenlåsen torkar ut, avloppslukt sprider sig i huset eller att vattenlåset fryser sönder, kan du använda rödsprit. En blandning med lika delar vatten och rödsprit klarar temperaturer ner till runt 30 minusgrader.

Underhållsvärme

En vanlig fråga är om du ska ha en kallställd sommarstuga eller inte. Genom att ställa in underhållsvärmen i huset kan du upprätthålla en högre temperatur än den utomhus. Om det är med hjälp av el-radiatorer, luftvärmepump eller någon annan lösning är beroende på vad du har för uppvärmning av huset.

Ett hus mår bäst om det inte är helt kallställt. En minsta temperatur på runt 10 till 12 grader är att rekommendera för att huset ska må bra. Därtill undviker du instängd och unken lukt i huset till våren.

Rensa hängrännor och stuprör

Utvändigt rekommenderas att rensa hängrännor och stuprör. Vända upp och ner på eventuella vattentunnor som under sommaren fångar upp regnvattnet. Det är viktigt att leda bort vattnet ifrån huset. Detta kan göras på olika vis. En enkel lösning är att en dräneringsränna monteras i botten av stupröret som leder ut vattnet bort ifrån gräsmattan.

Kontrollera din skorsten

Det kan vara en god idé att täcka över skorstenen innan vintern. Med fördel kan en takpanna eller motsvarande material användas, något som inte sluter helt tätt över skorstenen, utan möjliggör att det luften fortfarande kan cirkulera i den. Kom bara ihåg att ta bort det när du sedan öppnar upp huset på våren.

Möss och ohyra

När kylan kommer vill mössen in i hus och stugor i jakt på föda och värme. Det finns åtgärder du själv kan ta till för att undvika att mössen tar sig in i sommarstugan och orsakar problem. Läs mer om hur du undviker problem med möss här.

Informera din granne

Det kan vara bra att någon håller lite extra koll på ditt hus. Be din fastboende granne att hålla uppsikt över din fastighet och även brevlådan. Lämna gärna telefonnummer och mailadresser till varandra.


Källa: Anticimex