Var med i årets fågelräkning

20200131

Ladda fröautomaterna och repetera fågelkunskaperna. Årets fågelräkning äger rum fredag 31 januari till och med söndag 2 februari.

En rolig och viktig tradition

Den sista helgen i januari är det dags att räkna de fåglar du ser vid ditt fågelbord. Det är ett enkelt och roligt sätt att studera dina middagsgäster lite närmare. Du bidrar också till att samla in värdefull data för att kunna följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna.

Tidigare år har talgoxen varit vanligast, följt av blåmes och pilfink. Hur det ser ut skiljer sig dock över landet. Sedan den första räkningen år 2006 har räkningen också kunnat visa hur fåglarnas utbredning har förändrats. Bland annat har koltrast och nötväcka blivit vanligare norrut under vintern, vilket sannolikt beror på att vintrarna är mildare.

Så här gör du

Om du är ny inför fågelräkningen, börja med att registrera dig här! Du rapporter det högsta antalet du ser av samma art på samma gång, detta för att kunna vara säker på att det inte är samma individ som räknas med flera gånger.

Arrangeras av Birdlife

Evenemanget arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening Birdlife Sverige. Det är också föreningen som ligger bakom den app du kan använda för att rapportera din spaning. Där finns också bilder och inspelade fågelkvitter, så att du får hjälp att känna igen fåglarna du ser. Givetvis kan du också skicka in dina observationer via post.