Gröna påsar gör det enkelt

20200114

Med gröna påsens hjälp blir dina matrester biogas och biogödsel. Det du behöver göra är att sortera matresterna i en gröna påsen, knyta ihop den och alla andra soppåsar med dubbelknut innan du slänger dem i den vanliga soptunnan.

Från grön påse till biogas

Gröna påsen återvinns till biogas som kan driva både bussar och biogasbilar. Samtidigt bildas också näringsrik biogödsel som sprids på åkermark så att näringen kan komma till nytta igen när när ny mat odlas i jordbruket. På så sätt tar vi vara på både energin och näringen i matavfallet. Biogas ersätter fossila fordonsbränslen och biogödsel kan användas istället för konstgödsel.

Gratis påsar i gråa boxen

De gröna påsarna ingår i avgiften för sophämtningen. Vid infarten till Fagersta står Stålbogas stora avfalcontainer. Bredvid containern finns en gråfärgad behållare (se bild ovan) i vilken du hittar gratis gröna påsar.

Släng gröna påsen i stora containern

För att börja sortera dina matrester är det enda du behöver gröna påsar, sen är det bara att sätta igång att sortera. När du fyllt en grön påse knyter du den med dubbelknut och lägger i den stora containern. Sedan tar sophämtningens personal hand om resten.
OBS! Fyllda gröna påsar ska inte slängas i den gråfärgade behållaren.

Vad ska slängas i den gröna påsen?

För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Vad ska inte i den gröna påsen?

Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, plast och sånt som ska till annan återvinning i den gröna påsen.