Plånbok- och klimatsmart i vintertid

Igår gjorde Kung Bore sitt inträde i Stålboga med hela 12 cm snö och upp till 8 minusgrader. Kylan innebär en del extra kostnader, såsom uppvärmning. Här är några tips hur du kan spara pengar under vintertid (och till och med minska klimatpåverkan).

Använd motorvärmare

Anvand motorvarmare när det är kallare än +5 grader. Det är bättre for miljön och snällare mot bilen. Aven hälsan får sitt genom att du kan sätta sig i en varm bil.

När du skottar snö

Du kan skotta upp snö mot grunden så det blir lite varmare golv.

Kontrollera tätningslister

Kolla tätningslisterna om de fortfarande är i bra skick. Kanske behöver de ersättes med nya.

Värmeelement och möbler

Om värmeelementen har fritt spelutrymme sprids värmen lättare. Se till att möblerna inte står alldeles för nära elementen.

När du frysar in maten

Ska du frysa in maten som blev över från middagen? Nyttja minusgraderna och lägg varorna utomhus så de blir naturligt kylda innan de läggs i frysen. Men håll gärna koll på möss och annan ohyra.

Var sparsamt med vatten

Vatten är nödvändigt, och rent vatten är en gåva. Det är inte bara i duschen du kan spara på vatten genom att duscha kortare tid. Fyra personer i familjen som borstar tänderna morgon och kväll i tre minuter under rinnande vatten forbrukar mellan 75 och 150 liter varje dag.

Underhållsvärme i ett fritidshus

Fritidshuset mår bättre om du har underhållsvärme på när du inte är där. En luftvärmepump fixar värmen. För en extra kostnad kan du styra värmen på distans.