Kalla dagar och möss

Mus

När kylan kommer är det inte bara vi människor som vill vara inne i det varma och sköna huset. Om du var mus, skulle inte du hellre vilja ha värme och tillgång till mat istället för kyla och ett ständigt jagande efter föda?
Här får du tipsen på hur du undviker att få in möss i ditt hem.

En mus kan ställa till stora skador

Att helt stoppa möss från att ta sig in är inte det lättaste. Mössens förmåga att ta sig in är stor, det är i princip omöjligt att täta helat så att de inte kommer in.

Skadorna möss ställer till med kan faktiskt vara farliga för oss människor. De kan gnaga sönder det mesta som kommer i deras väg. Det är inte ovanligt att de kommer in i väggarna och gnager på elledningar vilket kan vara direkt farligt för de boende i huset.

Vad du kan göra

Det går att begränsa mössens möjligheter. Försök att hålla så fritt som möjligt runt hela byggnaden, så att de inte kan vara gömma sig kring husfasaden. Ta bort häckar och undvik högt gräs. Se till att fågelmatningen inte sker för nära din bostad.

Täta där du ser små hål och förse uppenbara ingångshål med nät. Det är ganska vanligt att möss letar sig in via rördragningar, framförallt i köket. Se till att rörgenomföringar under exempelvis diskbänk är tätade. De tar sig inte sällan upp via avlopp från diskbänken, så kontrollera från tillpassningen och upp.

En annan plats att hålla koll på är vinden. Människans förvaringslådor är perfekta gömställen och boende för mössen, speciellt om de innehåller kläder och andra textiler.


Källa: Anticimex