Polishunder tränade i Stålboga

Polishundar tränade i Stålboga


En rad polisbilar rullade nyligen genom Stålboga för att stanna vid skogskanterna. När dörrarna öppnades kom ett glatt gäng blivande polishundar ut. Anledningen var att hundarna skulle träna i skogs- och glesbygdsmiljön. En rolig syn!

Arbetsuppgifterna


Alla lokala polismyndigheter har hundförare och arbetsuppgifterna kan variera. En del är utbildade inom specialsök andra används för att övervaka och patrullera.

Att vara hundförare


Gemensamt för alla hundförare är att de har ansvar för hunden dygnet runt. De vårdar och tränar sina hundar under arbetstid och på fritiden. Hundarna bor tillsammans med hundförarens familj. Hundförarna måste vara fysiskt vältränade så att de orkar följa med sina hundar när de arbetar.

Krav på hundförare


Drygt två procent av de svenska poliserna har förmånen att arbeta som hundförare. När man har arbetat som vanlig polis i minst två år kan man ansöka om att få utbilda sig till hundförare. För att antas till utbildningen måste man klara nya intervjuer och tester där man bland annat tittar på egenskaper som självständighet, samarbetsförmåga, uthållighet och självklart förmågan att hantera hundar.


Bild: Polisen - Text (delar): hundkartan.se