Svampsäsongen är här

Höst i Stålboga


Efter en mycket varm sommar upplever vi nu en färgsprakande höst. Grönt blir till gult, orange och eldrött och mörknar så småningom till purpur och brunt. En promenad genom Stålbogas omgivning känns som en
kärlekshistoria för kropp, själ, öron och ögon.

Gå på en svamputflykt


Ute i skogen finns det gott om svamp i alla möjliga sorter. Karljohan, kantareller, trattisar, svarta trumpetsvampar, soppar och mycket annat. Svampplockning är en hobby som kan rekommenderas åt alla. Det är hälsosam motion att gå i skogar och söka svamp.

Var försiktig med vad du plockar


Det finns en del risker med svampplockning, så därför är ett varningens ord på plats. När du är nybörjare med svampplockning måste du vara försiktig så att du inte plockar och äter giftsvamp. Även om du tror dig vara säker på en svamp, kan du som nybörjare ta fel.

Svampplockning med barn


Tar du barn med i svampskogen måste du vara noggrann med att varna dem för att smaka på svampar. Barn sätter lätt saker i munnen och det är lätt hänt att de smakar på en svamp.

Svampbok är ett mäste


Många av skogens matsvampar kräver år av erfarenhet för att du skall kunna identifiera dem säkert. Se till att du har en bra och tydlig svampbok i din ryggsäck alternativt en app i din mobil.

Mer information


På webben finns många goda tips om matsvamp. Besök bland annat
Naturplats.