Mycket låga grundvattennivåer

Låga grundvattennivåer


Vattenförsörjningen kan bli bekymmersam även i år i Stålboga. Den dåliga nederbörden under den gångna vintern har gjort att grundvattennivåerna är mycket låga på många håll. Det visar en analys av Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Vad är orsaken


Grundvattennivåer i Sverige
Orsaken är framförallt geologisk, eller rättare sagt meteorologisk. Det har regnat och snöat för lite, vilket har påverkat grundvattennivåerna i marken. Och under perioden då det kommer regn, maj till september, avdunstar det mesta eller tas upp av växter.

SGU varnar


SGU har gått ut med en varning för hela Mälardals-område. Grundvattennivåerna är redan nu mycket låga. En titt på SGU:s hemsida och deras karta över grundvattennivåer visar att det lyser rött i östra Svealand. Se även
SGU:s hemsida.

Bli vattensmart !


Följande tips är exempel på vad du kan göra för att säkerställa vattentillgången.
  • Duscha kortare tid med snålspolande munstycke och stänga av vattnet vid intvålning. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Stänga av vattenkranen under tandborstningen. Om kranen stängs av under tre minuter sparas närmare 36 liter vatten.
  • Undvika att bada i badkar. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.
  • Inte diska under rinnande vatten. Använd diskpropp eller en balja istället. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter går det åt 120 liter vatten.
  • Fylla disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kortprogram. Diskmaskinen drar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskinen behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen en stund för att få vattnet kallt. 12 liter sparar du om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.
  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna både trädgården och växter inomhus.
  • Inte fylla pool, badtunnor eller spaanläggning med vatten från ett kommunalt vattenverk, samfällighet eller egen brunn.
  • Laga läckande toaletter och droppande kranar. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten. Ur en droppande vattenkran rinner det ut 15 000 liter vatten per år. 5 liter vatten per minut sparar du genom att byta till snålspolande duschmunstycken, kranar och toalettstolar.