Varning för falska sotare

Kommunens sotare varnar


Förra veckan började sotarna på Flens kommun få in samtal från oroliga fastighetsägare. Kommunens sotare varnar nu allmänheten för falska sotare.

Lurande telefonsamtal


Ett företag med tveksamma försäljningsmetoder ringer runt till fastighetsägare och försöker att lura dem med rengöring av rökkanalerna. Budskapet i telefonsamtalet är att sotaren är i området för tillfället och att det är dags för sotning av imkanaler. Det är då lätt hänt att kunden förknippar företagets tjänster med de lagstadgade tjänster som kommunens sotare sköter gällande eldstäder och tillhörande rökkanaler. Vid kontakten framstår det som att rengöringen är ett krav, vilket alltså inte stämmer.

Kan bli dyr affär


Tackar man ja till sotningen kan det bli dyrt, då man som husägare senare ändå är tvungen att låta kommunens sotare sota. Därtill kan noteras att de falska sotarna oftast erbjuder andra ’tjänster’ och produkter till en dyr peng, såsom brandsläckare och rengöring av kanaler till köksventilation.

Rekommendation från kommunens sotare


Kommunens sotare ringer aldrig, utan aviserar via vanlig post. Är du tveksam när någon ringer och erbjuder olika tjänster för sotning, kontakta då kommunen via tel. 0157-430000.


Foto: Pixabay