Minska avfall med hjälp av avfallstrappan

Det skulle behövas 3,5 jordklot om hela jordens befolkning skulle ha samma levnadsvanor som majoriteten i Sverige. För ett mer hållbart nyttjande av jordens begränsade resurser behöver vi minimera vårt avfall och öka återanvändningen. En god metod är den så kallade avfallstrappan. 

Avfallstrappan

Avfallstrappan består av fem steg och visar i vilken ordning det ur miljösynpunkt är bäst att hantera avfallet. Ju högre upp i trappan, desto bättre är det för miljön. I Sverige är vi duktiga på att återvinna vårt avfall, men vi behöver ändå klättra högre upp i avfallstrappan.

10 sätt att minska avfall

Att återvinna avfallet i så hög grad som möjligt är viktigt. Att minimera avfallet är allas ansvar. Du kan bidra till en bättre miljö och samtidigt spara pengar! Det finns flera sätt att minska avfall, här är 10 exempel:

 1. Matbyte
  Se dig om efter lokala initiativ mot matsvinn som anordnar kostnadsfria matbyten och föreningar som tar vara på ”fula” grönsaker. Till exempel kan du helt enkelt tala om för dina vänner när du har rester du tänker slänga.
 2. Tacka nej till engångsplast
  Ersätt engångsprylar med återanvändbara alternativ. Acceptera att du behöver vissa saker, och avstå från resten. Vägra eller undvik plastförpackningar och ta med dig en återanvändbar shoppingpåse när du handlar mat.
 3. Köp refiller och återanvändbara behållare
  Välj återanvändbara vattenflaskor, kaffemuggar och refiller så ofta du kan och skär ned på din användning av engångsbehållare i plast och papper.
 4. Återvinn när du kan
  Välj helst produkter som antingen är gjorda av återvunna material eller kan återvinnas – helst både och.
 5. Handla medvetet
  Fundera över vad du verkligen behöver och försök att köpa mindre. Handla gärna i andra handsbutiker för att ge gamla kläder och inredningsföremål ett nytt hem.
 6. Måltidsplanera
  Att planera dina måltider är ett utmärkt sätt att minska ditt eget avfall.
 7. Spara vatten
  Diska inte under rinnande vatten, samla upp regnvatten att vattna trädgården med och duscha hellre än bada.
 8. Välj närproducerat
  Minska ditt koldioxidavtryck och onödigt avfall som används vid varutransporter genom att i första hand välja närproducerat när du handlar mat, kläder, presenter och hushållsartiklar.
 9. Miljövänlig hemelektronik
  Från lågenergilampor till solpaneler på taket – beroende på din budget finns det många sätt att spara energi på.
 10. Återuppliva eller skänk bort
  Måla om en gammal bokhylla eller försök sälja eller byta prylar på nätbaserade köp- och säljmarknader. Eller varför inte ge bort dina prylar till en second hand butik, såsom i Malmköping.

Mer tips

Det finns mycket mer du kan göra för att minska mängden sopor. Låt dig bland annat inspireras av Sveriges avfallsportal sopor.nu.


Källor: Sörmlands vatten, Rituals