Stjärnregn över Stålboga

Kommande vecka kan du på en klar och mörk natt se fallande stjärnor, även kallad stjärnskott. Det gäller Perseids meteorregn, som passerar jorden ungefär samma tid varje år. I år verkar förutsättningarna för att se det kosmiska ljusspelet vara optimala.

Vad är ett stjärnskott?

Det kallas ett stjärnskott eller en fallande stjärna, men det är faktiskt en meteor: en sten eller is som brinner upp i jordens atmosfär och lämnar en strimma av ljus.

Under kommande veckan går det att se många fallande stjärnor. Toppmomentet äger rum på natten från torsdag 12 augusti till fredag 13 augusti. Möjligen går det att se cirka 50 till 65 meteorer per timme. Den bästa tiden att slå upp den natten är mellan 03:00 och 04:30.

Nymåne ger bättre syn

Perseidsvärmen kan ses runt den 13 augusti varje år. I år inträffar svärmens topp cirka fyra dagar efter nymånen. Som ett resultat kan månen inte ses från Stålboga och himlen är därför vackert mörk.

Om du vill se stjärnorna, stå på en mörk plats, helst på ett öppet fält utanför det bebyggda området, och titta mot nordost. Meteorerna kan ses ungefär två tredjedelar av vägen längs linjen mellan horisonten och den högsta punkten på himlen. Ett teleskop eller en kikare är vanligtvis inte nödvändigt, meteorerna kan också ses med blotta ögat.


Foto: Ron Fung, unsplash.com