När tågen rullade förbi

I år är det 45 år sedan sista persontåget stannade vid hållplatsen i Stålboga. Trots många protester lyckades samhällets invånare inte behålla ’sitt tåg’.

Sista stopp i 1976

År 1976 försvann Stålboga station från järnvägens tidtabeller. Efter dryga 80 år var det slut med direkta tågresor och tvingades ortens boenden att välja en annan resväg. En kort stund diskuterades en bussförbindelse från Stålboga men på grund av låga intäkter försvann även denna möjlighet.

Järnvägen fanns kvar

Trots att hållplatsen hade tagits bort rullade tågen under flera år förbi Stålboga på sin väg mot Eskilstuna eller Stockholm. På 1990-talet kom Svealandsbanan igång och blev det slut med den reguljära persontrafiken på den gamla banan. Därefter var det enbart en del godstrafik och även turisttåg som syntes. Sista tåget gick år 2004.

Upplev resan en gång till

Söndagen den 5 december 1993 anordnade Nynäshamns Järnvägsmuseum en avskedstur på Eskilstunabanan som den kallades i folkmun. En stor del av resan filmades och kan nu ses med hjälp av digital teknik. Ta plats, klicka på denna länk och var med, och se bland annat bilder från Stålboga, Åkers Styckebruk, Eklången och Ärla.

Ett stort tack till Albin Sandell, Strängnäs för tipset.


Bild: Järnvägsmuseet